Oprema oftalmološke ordinacije

OKOiOKO oftalmološka ordinacija koristi najsavremeniju opremu koja omogućava preciznu i uspešnu dijagnostiku.

Compact Touch: 3 in 1 Ultrasound System A/B Scan & Pachymetry from Quantel Medical

Compact Touch - ultrazvučni sistem 3 u 1

Ehografija spada u dijagnostičke metode širokih mogućnosti, i koristi se u svim oblastima medicine, a u oftalmologiji od 60-godina 20 veka. Ovom metodom brzo i bezbolno dobijamo uvid u stanje unutrašnjosti oka i orbite. Korisna je kod onih oboljenja gde klinčkim pregledom nije moguće postaviti dijagnozu, kao na primer kod neprovidnih medija. Metode koje se u okviru dijagnostičkog ultrazvuka najčešće koriste su A metoda (A scan ili ultrazvučna biometrija) i B metoda (B scan), dok se najmlađa grana, Ultrazvučna biomikroskopija (UBM) ređe indikuje.

A metoda se koristi za merenje struktura oka i očne duplje (praćenje rasta oka kod dece, ili smanjenje aksijalne dužine kod nekih oboljenja odraslih). Najčešće se koristi za izračunavanje veštačkog intraokularnog sočiva (IOL), kao priprema za operaciju katarakte.

B metoda je neophodna kada optičke medije nisu providne (zamućenja rožnjače, katarakta, krvarenja u staklastom telu), zbog uvida u zadnji segment oka, a radi sagledavanja staklastog tela, mrežnjače (retine), sudovnjače (horoidee), stranih tela u oku, intraokularnih tumora, itd. Pregled orbite B metodom ultrazvuka se vrši kada postoji bol u oku ili iza oka, kao i kod dislokacije očne jabučice, uzrokovane upalom, tumorom ili povredom. Ovom metodom se jednostavno mogu izmeriti mišići koji pokreću oko, kod sumnje na orbitopatiju uzrokovanu bolestima štitne žlezde. Vizualizacija očnog živca u oku i orbiti pomaže u diferencijalnoj dijagnozi neuroloških i neurohirurških oboljenja, dok sagledavanje promena na kostima orbite u dijagnostici oboljenja paranazalnih sinusa.

UBM omogućava precizna merenja prednjeg segmenta oka, što je posebno značajno kod dijagnostike i praćenja tumora prednje uvee.

Luneau 80+ Wave

Luneau 80+ wave

Aparat koji u svoju analizu uključuje podatke Shack - Hartmann-ovog wavefront senzora. Korišćenjem Luneau 80, dobijaju se najprecizniji rezultati ove vrste u oftalmologiji.

  • Auto kerato refraktometrija- automatsko merenje zakrivljenosti rožnjače i refrakcije. Meri se na usku i široku zenicu čime se može dobiti pouzdan podatak vezan za vrednost refrakcije u noćnim uslovima
  • Kornealna topografija – preko 100 000 tačaka rožnjače se mapira, kodirana šema omogućava preciznu dijagnozu odredjenih tipova promena na rožnjači (keratoconus, promenjena rožnjača kod dugogodišnjih nosioca tvrdih polu tvrdih kontaktnih sočiva, itd.)
  • Program za fitovanje kontakntih sočiva koji omogućava kreiranje sočiva prema obliku datog oka.
  • Aberometrija (visoke gustine - 1500 tačaka) - precizno odredjivanje odnosa LOA (aberacija niskog reda) I HOA (aberacija visokog reda) pruža uvid u sofisticiranu analizu kvaliteta vida i omogućava pripremu i praćenje hirurgije skidanja dioptrije.
  • Merenje obima akomodacije.
Image Description

Aplanacioni tonometar - Goldmann AT 900

Aparat koji omogućava najpouzdanije merenje očnog pritiska. Goldmannova aplanaciona tonometrija je zlatni standard u tonometriji dugi niz decenija. Zasnovan je na Goldmannovom principu—isprobano i testirano tokom više od 50 godina upotrebe na milionima pacijenata.

Image Description

Biomikroskop Haag-Streit BP 900 Led

Spalt lampa najnovije generacije koja poseduje izvor hladnog svetla za poboljsanu vizuelizaciju sa tri moguca uvelicanja 10, 16 I 25 x. Zahvaljujući visokoj transmisiji svetlosti i optičkoj izvrsnosti, nudi detaljima bogat i vrhunski klinički prikaz. Okvir koji se lako pomera omogućava dobro posmatranje zadnjeg segmenta, dok opcija defokusiranja poboljšava posmatranje indirektnim osvetljavanjem.

Image Description

Haag-Streit Imagining Module 600

Napredno rešenje za slikanje oka. Uz poseban softwear EyeSuite omogućava slikanje oka, dokumentovanje i precizno praćenje promena.

Image Description

Haag-Streit Octopus 900

Najsavremenije vidno polje obuhvata standardno W/W testiranje (beli stimulus na beloj podlozi), Goldmann-ovo kinetičko vidno polje kao i specijalne dijagnostičke metode za rano otkrivanje glaukoma (plavi stimulus na žutoj podlozi, SWAP - short wavelength automated perimetry i Flicker (critical flicker fusion perimetry). Postoje posebne strategije testiranja za slabovide. Test (full treshold) traje samo 2.30 minuta čime je izuzetno pogodan za testiranje starijih i dece. Poseduje pravu kontrolu fiksacije i automatizovani Eye Tracking.

Image Description

Visionix L40

22" monitor sa dinamičkom polarizacijom. Različiti optotipi za odrasle i decu. Kontrastna senzitivnost. Kolorni vid-Ishihara test. Test binokularnog vida itd.

MAILING LISTA

Prijavite se na OKOiOKO mailing listu i prvi saznajte sve novosti iz naše ordinacije i optike.